У які музеї Варшави піти? Обирайте з 23

Варшавські музеї та музейні простори мають занадто контрастні характеристики, щоб говорити про них загальні речі. Тут існують музеї великі та малі, відомі та приховані від туристичних очей; є музеї з постійними експозиціями, а є радше простори, враження від яких багато в чому визначається конкретною виставкою. Добре пам’ятаючи власні запити після переїзду, склала власний рейтинг відвіданих мною у 2018 році музеїв і музейних просторів, який може стати у нагоді всім, хто приїжджає сюди на відпочинок або нещодавно проживає у Варшаві. Цифра 23 обрана суто для зручності навігації моїм малим музейним світом – насправді, музеїв у Варшаві більше.

muzeum

Критерії побудови рейтингу у мене були прості – кожному з 23 відвіданих музеїв я ставила 0, 1 або 2 залежно від прояву ознаки:

  1. Доступ
  • Доступність для аудиторії, яка володіє різними мовами (принаймні, англійською)
  • Можливості для людей з особливими потребами
  • Зручність огляду (достатньо простору, можливість без поспіху оглянути об’єкти)
  • Наявність пільгових днів (наприклад, безкоштовний вхід у певний день тижня)
  1. Інформація
  • Інформативність експозиції – чи розкриває вона якусь тему, «промовляє» до відвідувачок і відвідувачів, надає інформацію до роздумів (у музейних просторах, відповідно, оцінювала ті тимчасові експозиції, до яких мала нагоду долучитись).
  • Цілісність експозиції – чи після відвідування залишається відчуття завершеності огляду.
  • Виваженість подання інформації і/або надання альтернативних поглядів на складні явища та процеси
  • Унікальність – експонатів або тематики музею
  1. Музей у місті
  • Залучення сучасних технологій – можливість скористатись послугами аудіогідів, мультимедійними можливостями, тощо
  • Можливість екскурсійного супроводу
  • Додаткова інфраструктура (зокрема, кав’ярні, книжкові та сувенірні магазини, освітні простори, майданчики для дискусій)
  • Наявність додаткових зовнішніх стимулів для відвідування (наприклад, музей знаходиться у відомому парку)

Нижче подаю контактні сторінки та інформацію про кожен з музеїв, так як місце у рейтингу не завжди свідчить про його важливість для розуміння Варшави чи атмосферність.

1. Музей історії польських євреїв POLIN (Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN) https://www.polin.pl/pl/zaplanuj-wizyte

Цей музей недарма має титул «Музей року-2017». За всіма критеріями сучасного музею, вказаними вище, це безумовний лідер Варшави. Тут проходять лекторії, конференції, кінофестивалі, більшість з яких є абсолютно безкоштовними. Це і потужна наукова інституція, яка займається не тільки історією, а й і різними важливими темами у сьогоденному суспільстві. Наприклад, у День незалежності Польщі тут проходило свято для дорослих і дітей “У Польщі Короля Матеуша” за книгою Януша Корчака. За новинами музею можна стежити на веб-сторінці. Вільний вхід на основну експозицію у четвер.

2. Музей міста Варшави (Muzeum Warszawy)

http://muzeumwarszawy.pl/wizyta/

Оновлений у кінці 2017 року музей міста Варшави, розташований на семи поверхах будинку на площі Ринок. Як пише сайт, тут є 7352 об’єкти у 21 тематичній кімнаті. Я б радила попередньо проглянути на сайті, що саме хотілося б подивитись, тому що інакше можна загубитись у всій тій химерності просторів. З одного боку, це дуже цікавий музей – наприклад, є кімната з історіями легенди про варшавську русалку, з іншого боку – місцями перенасичений. Відкрию секрет – якщо ви підніметесь на горішній поверх, можна побачити гарний вид старого міста. Вільний вхід у четвер.

3. Королівський замок у Варшаві (Zamek Królewski w Warszawie)

https://www.zamek-krolewski.pl/

Це дуже символічне місце у Варшаві. З вибуху Королівського замку у 1944 році почалось методичне знищення польської столиці. Сьогодні це історія про відновлення і про силу. Тут можна побачити цікаві роботи скульпторів і художників, наприклад, дві картини Рембрандта зі знімками рентгену цих картин (саме рентген показує, що було на картинах до фінального ескізу). Замок повністю відновлений у своєму первинному стані, і це не може не захоплювати. У неділю, а також у листопаді вхід безкоштовний.

4. Національний художній музей (Muzeum Narodowe w Warszawie)

http://www.mnw.art.pl/wizyta/

Будівля національного художнього музею вас може і не вразити своїм лаконічним модернізмом. А от музейні колекції тут прекрасні, особливо ті, які стосуються XIX століття. Зараз у Музеї проходить тимчасова виставка до сторіччя відновлення Польщею незалежності, теж з оригінальним задумом. Вільний вхід (лише на сталу експозицію) у вівторок. На тимчасову виставку з кураторкою/гідом можна потрапити щонеділі о 14.00 – користуйтесь нагодою, якщо знаєте польську мову, тому що це надає глибшого сприйняття.

5. Музей Варшавської Праги (Muzeum Warszawskiej Pragi)

http://muzeumpragi.pl/

Дуже несподіваний музей одного району міста – але ж якого району! Колись Прага (не чеська, а саме польська) була окремим населеним пунктом. Музей настільки прекрасний, що виходити звідти не хотілось ні у перший, ні у другий візит. Наприклад, тут є окремі кімнати з записаними усними історіями найбільш поважних за віком мешканців району, добре облаштовані кімнати для відпочинку, а ще вихід у відносно недавно віднайдені єврейські молитовні будинки з старовинними мозаїками. Ці мозаїки ретельно відновлюють сантиметр за сантиметром, і це приємно вражає. Секрет музею – в теплу пору року можна вийти у дворі музею на терасу з видом на колоритний Базар Ружицького – етнографи(ні) оцінять. По четвергам вхід безкоштовний.

6. Національний етнографічний музей (Państwowe Muzeum Etnograficzne)

http://ethnomuseum.pl/cennik/

У цьому музеї я відвідала далеко не все – лише близько п’яти тематичних експозицій, але й побаченого вистачило, щоб з впевненістю надати цьому музею високе місце. Збережені автентичні об’єкти, текстові та мультимедійні пояснення, відкритість новому – це те, завдяки чому в даний музей хочеться повертатись знову і знову. Цікава риса музею – його територія настільки велика, що тут можна влаштовувати квести та (незаплановані) ігри в хованки, тому слід бути уважними, щоб не заблукати. По четвергам вхід на постійну експозицію безкоштовний.

7. Музей Варшавського повстання (Muzeum Powstania Warszawskiego)

https://www.1944.pl/odwiedz-nas.html

Цей музей чомусь опинився трішки нижче того місця, яке я б йому дала без критеріїв. Це – музей, важливий для розуміння ідентичності міста і тієї політики пам’яті, яка тут триває вже досить довгий час. Цей музей був першим з тих, що я відвідала у Варшаві, і я досі пам’ятаю той емоційний стан – свій і подруги. Другий візит такого враження вже не залишив, хоча дав змогу оцінити простір музею. Одним словом – раджу. У неділю вхід безкоштовний.

8. Музей сучасного мистецтва біля Вісли (Muzeum nad Wisłą)

https://artmuseum.pl/en/muzeum

Це філіал Національного художного музею, про який я писала вище. Зазначу, що це тимчасове приміщення, адже Музей має скоро переїхати у новий сучасний простір. Тут проходять різноманітні виставки соціально ангажованого мистецтва і є гарна книгарня з літературою про мистецтво різними мовами. Періодично у музеї проходять зустрічі з цікавими людьми та кураторські екскурсії. У теплу пору року приємно посидіти на березі Вісли одразу після виходу з Музею. Вхід до музею дуже символічний – 1 злотий.

9. Крулікарня (Królikarnia)

http://www.krolikarnia.mnw.art.pl/wizyta/

Це одна з королвських резиденцій, розташована у парку скульптур і, одночасно, ще один з філіалів Національного художнього музею. Варто сходити як у парк, так і в приміщення Крулікарні – тут завжди проходять цікаві тимчасові виставки. У парку в літню пору року відбуваються фестивальні кінопокази і безкоштовні концерти – наприклад, минулого лііта нам вдалось кілька разів послухати виступи найкращих артистів Національної філармонії. Вхід у музей завжди безкоштовний.

10. Національна галерея мистецтв Захента (Zachęta — Narodowa Galeria Sztuki)

https://zacheta.art.pl/pl/wizyta

Красивий будинок і неймовірно красивий інтер’єр. Сюди варто піти після відвідин Національного художнього музею. У Захенті завжди діють кілька тимчасових виставок. А ще це місце має і сумну славу – саме тут у 1922 році убили Габріеля Нарутовича, Президента Польщі. Четвер – день безкоштовного входу.

11. Музей неону  (Muzeum neonu)

http://www.neonmuzeum.org/pages/kontakt.html

Дуже неочікуваний і дуже варшавський музей, який є прикладом того, що з малої ініціативи ентузіастів зі збереження неонів як культурної спадщини (саме так) виник цілий простір і мережа однодумців. Рекомендую до відвідування тим, хто хоче зрозуміти, чому неони у Варшаві вважались символом радянського домінування. Безкоштовних днів тут немає, музей себе утримує сам.

12. Центр сучасного мистецтва Уяздовський замок (Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski)

http://u-jazdowski.pl/zaplanuj-wizyte/bilety

Очевидно, сприйняття Центру залежить від того, які там виставки проходять. Центр цікавий тим, що це великий комплекс – тут є багато просторів для різних активностей, наприклад, театру. Щочетверга – вільний вхід.

13. Парк мініатюр (Park Miniatur Wojewódstwa Mazowieckiego)

http://miniaturymazowieckie.com/en/

Мала великий скепсис щодо музею, до якого запрошують за допомогою гучномовця в туристичному місці. Але цей парк мініатюр став, напевне, найбільшим моїм відкриттям серед популярних місць. Тут можна погуляти, посидіти, послухати музику, розглянути карти, вулиці і будинки довоєнної Варшави у форматі 3-D. Можна почитати про плани і задуми тих місць, які зараз виглядають зосім інакше або ж містять натяки на ту, здавалось би, не таку давню історію. Безкоштовних днів тут немає.

14. Королівський Музей Лазєнкі (Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie)

https://www.lazienki-krolewskie.pl/en/zwiedzanie/cennik

Музей знаходиться в найгарнішому парку міста – парку Лазєнкі, у колишньому королівському палаці. Тут немає особливо відомих картин чи пишних інтер’єрів, але музей варто відвідати для відчуття духу епохи (будинок частково зберігся і за часів Другої Світової війни, а іншу частину відновили). Вхід у четвер безкоштовний. Ще у Варшаві є так званий «безкоштовний листопад» – цей музей входить до переліку тих, які можна відвідувати у листопаді у будь-який день тижня, крім понеділка.

15. Музей історії залізничного транспорту (Stacja Muzeum)

https://www.stacjamuzeum.pl/pl.zwiedzanie.html

У музеї є скансен (доступний лише в теплу пору року) – направду одне з найфантастичніших місць під відкритим небом. Тут можна  розглядати і заходити у вагони сторічної давнини. Без скансена це майже звичайний музей, якщо не брати до уваги, що розташований він у добре збереженому будинку колишнього залізничного вокзалу. Вхід у понеділки безкоштовний.

16. Музей Сью Райдер

http://muzeumsueryder.pl/kontakt/

Дуже цікавий і теплий маленький музей відомої благодійниці Сью Райдер, яка опікувалась людьми в скруті. Вхід завжди безкоштовний, але варто передзвонювати і уточнити час роботи. У музеї працюють люди, які знали Сью Райдер і можуть розповісти свої історії.

17.Центр науки Коперника (Centrum Nauki Kopernika)

http://www.kopernik.org.pl/en/visit-us/

Це не зовсім музей, а радше Центр наукових експериментів. Він опинився в нижній частині рейтингу за формальними критеріями музею, але це вартісне і цікаве місце для проведення вихідного дня людям будь-якого віку. Нагадав мені «Експериментаріум» у Копенгагені та київський його аналог – але все-таки інший, і тим цікавий. Безкоштовних днів тут немає, квитки можна купити онлайн.

18. Музей карикатури (Muzeum Karykatury)

http://www.muzeumkarykatury.pl/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=391

Насправді, музей дуже симпатичний, хоча й випадає за формальними критеріями. Сюди варто йти, добре знаючи польську мову та сучасний контекст Польщі – карикатури влучні і іронічні. Розкриваю секрет – знаходиться цей музей на одній з найгарніших і абсолютно не заповнених туристами вулиць Старого міста. У вівторки вхід безкоштовний.

19. Музей Фредеріка Шопена (Muzeum Frederyka Chopina w Warszawie) http://chopin.museum/pl/information/visitors/id/222

Насправді, цей музей мені чомусь здався пустим і немовби не про Шопена. Схожі відчуття були і в музеї на Желязовій Волі, де музикант народився. А от щотижневі концерти у парку Лазєнки стали для мене найкращим музеєм Шопена). У неділю вхід безкоштовний.

20. Музей Марії Склодовської-Кюрі (Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie Polskiego Towarzystwa Chemicznego)

http://www.muzeum-msc.pl/ceny-biletow

Очікувала більшого від квартири, де народилась Марія Склодовська. За змістом експозиції не вдалося відчути глибини чи кращого розуміння особи такого масштабу. Безкоштовний вхід у музей можливий у три дні протягом року, деталі на сайті.

21. Літературний музей (Muzeum Literatury)

http://muzeumliteratury.pl/kontakt/

Цей музей в самому серці площі Ринок став великим розчаруванням для мене як любительки літератури – він нагадав мені типовий радянський музей з купою, напевне, цікавих експонатів, але без розповідей про них. Мене не здивувало, що я була єдиною відвідувачкою – можливо, і за цілий день. Важливо – оплата за квиток тут можлива лише готівкою. Безкоштовний вхід (на сталу експозицію) в неділю.

22. Фотопластикон (Fotoplastikon)

http://fotoplastikonwarszawski.pl/

Хоча цей маленький музей потрапив у кінець рейтингу за формальними критеріями, я б дуже радила туди сходити за атмосферою. Фотопластикон Варшавський унікальний тим, що показує життя довоєнної Варшави (а іноді й інших міст, не завжди польських) на фотоплівці. Колись це було міською розвагою – у Варшаві було не менше восьми таких фотопластиконів на початку 20 століття. До речі, нині Варшавський фотопластикон діє в тому ж місці, що й сто років тому. В четвер вхід безкоштовний, хоча і в інший день вхід за досить символічну суму.

23. Музей-тюрма Павіак (Muzeum Więzenia Pawiak)

http://www.muzeum-niepodleglosci.pl/pawiak/

Філіал Музею незалежності Польщі. Так як основний будинок цього Музею перебував на ремонті практично до кінця 2018 року, я обрала відвідини Павіаку і, на жаль, розчарувалась. Інформація про історію тюрми фрагментарна, найбільша зала присвячена огляду інших тюрем на території Польщі. Працівниці музею були непривітними. Найбільш символічний експонат музею, як на мене – дерево біля входу. Це дерево багато років залишалось символом життя там, де його не могло, здавалось би, бути. У часи Другої світової війни ця тюрма знаходилась на території гетто, і тільки одне-єдине дерево чудом вціліло посеред згарищ, згодом ставши живим меморіалом. Коли в кінці 20 століття дерево таки всохло, було прийнято рішення зробити муляж дерева, точну копію, яка стоїть у дворі музею і до сьогодні. Зверніть увагу на кількість табличок з іменами, які висять на цьому дереві, коли будете поряд.

Сподіваюсь, інформація була для вас корисною і ви оберете музей за Вашими уподобаннями. А я планую з часом доповнювати та змінювати цей список.

Приємного часу у музеях тим. хто дочитали цей пост до кінця.

 

Залишити коментар